CSS JavaScript ve HTML gibi internet sayfalarının kodlanmasında kullanılan 3 teknolojiden birini ifade etmektedir. CSS genel olarak basamaklı tarz şablonları anlamına gelmektedir. CSS bir web sitesinde veya bir sayfada yer alan bilgiler ile, yazılan yazıyla ve yazıda ne anlatmak istediğiyle alakalı mevzularla ilgilenmez. İlgilendiği mevzular tüm bunları içeren bir sistemde sitenin veya sayfanın nasıl görüneceği ile alakalı mevzulardır. Sitede yer alan logonun rengi, ebadı, biçimi, sitede nasıl göründüğü gibi bir hayli görsel mevzuları kapsamaktadır. Hakikatinde bakacak olursak CSS bir otomobilin tüm operasyonları bittikten sonra nasıl görüneceği ile ilgilenir. Aynı zamanda bu görsellerin veya düzenlemelerin yeri geldiğinde daha iyi biçimlerde nasıl olacağı gibi bir hayli ensek operasyona sahip bir sistem olarak karşımıza çıkmaktadır.
CSS 10 Ekim 1994 senesinde Hakon Wium Lie tarafından önerilmiştir. 1996 senesinde CSS ilk kere ortaya çıkmıştır. İnternetin tüm dünyada daha fazla dağılmasıyla beraber de CSS2 çıkmıştır. CSS2 ’den sonra ise 2016 senesinde CSS3 çıkmıştır. CSS bir web sitesinde yer alan tüm görüntülerin, seslerin, videoların, yazıların ve logoların nasıl görüneceği ve kullanıcıya nasıl sunulacağı hakkında fayda sağlar. Tüm bu operasyonları ayrı ayrı olarak tek bir dosyada tutarak kısa zaman içerisinde asıllaştırmanız muhtemeldir. Misalin bir logonun geliştirilmesi veya değiştirilmesi gerektiğinde yapılacak olan şey yalnızca logo veya görseller için parçalayan dosyadan lüzumlu farklılıkları yapmaktır. Ancak muhakkak bir kumpas içinde çalışılmamış ise veya bunun için ayrı bir dosya oluşturulmamış ise binlerce sayfalık bir web sitesi olsa bile tek tek yapmanız gerekecektir.
CSS ’in Verimleri Nelerdir?
CSS oldukça elastik bir yapıya sahiptir. Bir web sitesi için aşırısıyla verimli ve işe bereket bir yazılımdır. HTML ’in yapamadığı bir hayli görselleştirme ve düzenlemeleri kolay ve süratli bir biçimde yapmaktadır. Misal verecek olursak HTML bir sitede yer alan bilgileri ve bu bilgilerin belirli bir kumpas içinde kalması gibi sıkıcı mevzuları içeren bir yazılımdır. Ancak CSS bu yazıların kullanıcının karşısına nasıl çıkacağı, ne biçimde yazılacağı, renklerinin ne olacağı ve ebatlarının ne biçimde görüneceği hakkında bir hayli harekât yapma imkânı tanıyan bir sistemdir. Günümüzde teknolojinin büyümesiyle beraber insanların internete bağlandığı aygıtlarda çeşitlenmiştir. Kullanıcılar yaşlarına, yaşadıkları coğrafyalara ve işlerine göre makine tercihi yaparak internete bağlanmaktadır. CSS işte bütün bu noktada devreye girmektedir. CSS kullanılan makinelere ve kullanıcılara göre bir görsellik oluşturmakta ve kullanıcılara bunu en iyi biçimde sunmaya çalışmaktadır. Misal verecek olursak; Çocuklar için hazırlanmış bir web sitesinde görsellerin fazla olması ve yazının da oldukça dikkat çekici olması gerekir. Zira web sitedeki emel kullanıcının en uzun zaman web sitenizde kalmasını sağlamaktır. Bu bağlamda görsel oluşturmak ve yazıların renklerini, ebatlarını ve mevzuyla alakalı görselleri hazırlamak CSS ’in görevleri arasında girmektedir. Yalnızca çocuklar için değil aynı zamanda başka mevzular ve yaş aralığı için de lüzumlu tüm tertip etmelerin yapılması CSS ’in görevleri arasına girmektedir.
Netice Olarak
Ne kadar iyi bir web sitesine sahip olursanız olun ve teknik anlamda ne kadar hatasız olursanız olun şayet CSS ’i Doğru bir şekilde kullanmıyorsanız web siteniz alaka çekici bir yer olamayacaktır. Ancak CSS ’i Doğru bir biçimde kullanırsanız ve hedef kitlenize göre, kullanılan makine cinsine göre lüzumlu ayarlamaları yaparsanız mevcut web sitesini kim hangi makineden ziyaret ederse etsin aynı memnuniyeti yaşayacaktır. Aksi takdirde yalnızca mobil görünüm için veya tabletler için hazırlanmış bir web sitesine bilgisayardan ziyaret eden bir birey bir dahaki sefere ziyaret etmeyeceği oldukça sarihtir.