Anasayfa » Rehber » Stratejik Ortaklık Nedir? Nasıl Sağlanır?

Stratejik Ortaklık Nedir? Nasıl Sağlanır?

Stratejik ortaklık, iki veya daha fazla işletme arasında birbirlerinin ürün veya hizmetlerini iş birliği içinde pazarlamak, satmak veya dağıtmak için yapılan legal bir uyuşmadır. Stratejik ortaklıklar genellikle alıcılara daha kapsamlı ve tesirli bir öneri sunmak ve her bir ortağın rakiplere göre pazar konumunu iyileştirmek için oluşturulur.

Stratejik ortaklıkların çoğu, genellikle beraber çalışmanın ortak bir geçmişi veya karşılıklı bir tanıdık aracılığıyla, halihazırda iyi bir ilişkisi olan firmalar tarafından oluşturulur. Alakalı taraflar tipik olarak birbirlerinin güçlü ve cılız güzergahlarını iyi kavrarlar ve bu da karşılıklı olarak yararlı bir ortaklık geliştirmelerine imkân tanır.

Stratejik bir ortaklık oluşturmak, alakalı şirketlere ve sunulan ürün veya hizmetlere bağlı olarak muhtelif biçimlerde olabilir. En yaygın stratejik ortaklık cinsi, iki veya daha fazla şirketin ürünlerini veya hizmetlerini pazarlayacak ve satacak yeni bir firma kurmayı kabul ettiği bir ortak teşebbüstür. Öbür stratejik ortaklık cinsleri arasında, firmaların birbirlerinin ürünlerini tanıtmayı ve satmayı kabul ettiği pazarlama veya dağıtım uyuşmaları ve firmaların teknoloji ve fikri mülkiyeti paylaşmayı kabul ettiği teknoloji lisans uyuşmaları yer alır.

Stratejik Ortaklık Ne İşe Bereket?

İş dünyasında stratejik ortaklık, ortak bir gayeye erişmek için iki veya daha fazla işletme arasındaki iş birliği uyuşmasıdır. Firmalar, rekabet avantajı yaratmak için kaynakları, uzmanlığı veya pazarları paylaşmak üzere ortak olabilir. Stratejik bir ortaklık resmi veya gayri resmi olabilir. Alıcıları birbirine manipülasyonu kabul eden iki işletme kadar kolay veya firmaların harekâtları birleştirdiği bir ortak teşebbüs kadar karışık olabilir. Stratejik bir ortaklık, her büyüklükteki işletme için harika bir taşıt olabilir.

 Bir iş ortağı ile çalışarak ulaşımını genişletebilir ve yeni pazarlara girebilir. Ortaklık, firmaların kaynakları, bilgileri ve uzmanlığı paylaşmalarına da destekçi olabilir. Stratejik bir ortak seçerken, firmaların emel ve maksatlarını dikkate almak ehemmiyetlidir. İki işletme geçimli kıymetlere sahip olmalı ve geçimli bir biçimde beraber çalışabilmelidir. Alakalı firmaların kaynaklarını ve kabiliyetlerini dikkate almak da ehemmiyetlidir. Stratejik bir ortaklık, şirketlere alttakiler de dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlayabilir:

Artan pazar hisseyi İyileştirilmiş faydalılık ve maliyet tasarrufu Artan kazanç İyileştirilmiş ürün önerileri İyileştirilmiş alıcı hizmetleri İyileştirilmiş yenilik İyileştirilmiş markalaşma ve pazarlama Anaparaya daha iyi ulaşım

Stratejik Ortaklık Ehemmiyeti Nedir?

Stratejik ortaklık, iki veya daha fazla kuruluşun karşılıklı bir gayeye erişmek için beraber çalışmayı kabul ettiği bir iş ilişkisi olarak belirlenir. Stratejik ortaklık cinsleri değişiklik gösterir, ancak tipik olarak kaynakları paylaşmak, pazarları parçalamak veya ürün geliştirme veya pazarlama teşebbüsleri üzerinde iş birliği yapmak gibi bir cins ortak teşebbüsü kapsar. Stratejik ortaklıklar, alakalı her iki kuruluş için de yararlıdır zira her firmanın ötekisinin güçlü yanlarından faydalanmasına izin verir.

Misalin, bir firma güçlü bir satış eforuna, ötekiyi güçlü bir Ar-Ge departmanına sahip olabilir ve iki firma alıcılarına daha güçlü bir öneri oluşturmak için kaynaklarını birleştirebilir. Stratejik ortaklıklar resmi veya gayri resmi olabilir ve kontrat yoluyla, bir iş ediniminin neticeyi olarak veya bir ortak teşebbüs uyuşması yoluyla dahil olmak üzere muhtelif biçimlerde oluşturulabilir. Zaferli bir stratejik ortaklığın anahtarı, iş birliği yapacak Doğru ortağı bulmak ve ardından iki kuruluşun beraber nasıl çalışacağına dair net bir tasarı geliştirmektir.

Stratejik Ortaklık Sağalama Yolları Nelerdir?

Stratejik Ortaklık, iki veya daha fazla kuruluşun daha güçlü bir varlık oluşturmak için eforlarını birleştirdiği bir iş ilişkisidir. Stratejik bir Ortaklığın emeli, ayrı ayrı çalışılması gidişatında elde edilmesi güç olan amaçlara erişmektir. Stratejik bir Ortaklık sağlamanın iki yolu vardır:

1 Bir Ortak Teşebbüs oluşturarak – Bu, iki veya daha fazla şirketin yeni bir firma oluşturmak için toplandığı zamandır. Yeni firmanın kendi yönetimi, çalışanları ve finansmanı var. Ana işletmeler hala kendi kimliklerine gözetiyor ve yeni firmanın kar ve hasarlarında hisse sahibi oluyorlar.

2 Bir proje üzerinde işbirliği yaparak – Bu, iki veya daha fazla şirketin muhakkak bir proje üzerinde beraber çalıştığı zamandır. Kaynakları paylaşırlar ve ortak bir gayeye erişmek için iş birliği yaparlar. Proje bitirildikten sonra firmalar kendi yollarına giderler.

 

Oy Ver