Anasayfa » Yazılım » Plesk Panel ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?

Plesk Panel ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?

Hakimiyet oturumları web siteleriniz için olmazsa olmaz zorunluluklardan birisidir. Web siteleri için hakimiyet oturumu seçerken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Öncelikle web sitenizin emeline göre hakimiyet oturumu seçmeniz gerekmektedir. Projenize uygun ve isteklerinize yanıt verebilen hakimiyet oturumu seçmek size bir hayli açıdan fayda sağlayacaktır. Burada karşımıza en çok kullanılan Plesk Oturum ve cPanel olmak üzere iki hakimiyet oturumu çıkmaktadır. Plesk Oturum 2001 senesinde yaşama geçirilmiş bir sistemdir. Windows işletim sisteminde çalışmaktadır. cPanel ise 1996 yılında piyasaya sürülmüştür. Plesk Oturum ’e göre daha daha öncekidir. Plesk Oturum cPanel ’in en büyük rakibi konumundadır. Plesk oturum her ne kadar Windows ile çalışıyor olsa da Linux tabanlı çalışan modeli de mevcuttur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta lüzuma ve sitenin emeline göre oturum seçilmesi gerektiğidir. Zira kullanılan oturumun web sitenizin performansını Doğrudan etkileyen etkenlerden birisidir. Performans istikametinden cılız bir web sitesi ise daha başlangıçta yarışı kaybetmiş demektir. Hakimiyet oturumunda sanıldığından daha fazla operasyon asıllaştırılır. Müessesesel e-posta kurarak size gelen mesajları yanıtlayabilirsiniz. Yeni yazılım ve eklentiler yükleyerek web sitenizi geliştirebilir ver performansını çoğaldırabilirsiniz. Aynı zamanda web sitenizi sağlam bir biçimde yedekleyerek muhtemel vaziyetlerin önüne geçebilir ver her şeye kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Bunun içindir ki başlangıçta hakimiyet oturumu seçerken kesin ve net bir karar vermeniz gerekiyor. Projeye başladıktan bir zaman sonra verilen kararlar manalı dahi olsa oturum farklılığı sıhhatli bir karar değildir ve sizi oldukça uğraştıracaktır. Pek çok hakimiyet oturumu elbette ki vardır. Ancak karar vermek için seçme namsızınızı yalnızca cPanel ve Plesk Oturum arasında kullanırsanız size fayda sağlayacağı kesindir. Şayet hiç oturum kullanmayı öğrenmiyor ve daha evvel görmediyseniz kaygılanmanıza gerek yoktur. Zira bu iki oturumu kullanan şahıslar oldukça fazladır ve sizinle aynı veya eş meseleleri yaşamaktadırlar. Böyle bir vaziyette en kolay bir meselede dahi bu mevzular için açılmış bir hayli forum, web sitesi veya videolar mevcuttur. Bir meseleye yanıt aradığınızda zorlanmayacağınız kesindir.

Plesk Oturum ve cPanel Üzerinden Neler Yapılır?

Her iki oturumdan e-mail hesapları açabilir ve tertip edebilirsiniz. FTP idareyicisi ile dosya yükleyebilirsiniz. Bilgi tabanı yaratabilir ve bunları tertip edebilirsiniz. Rastgele bir mesele gidişatında yanılgının nerede olduğu hemen tespit edebilir ve alakalı dosyayı bulabilirsiniz. Rastgele bir mesele gidişatında yedekleme yapabilirsiniz. Disk ve trafik kullanım verilerini ulaşabilirsiniz. Hosting sağlayıcınızın size verdiği bilgiler ile Doğruluğuna mukayese etebilirsiniz. Subdomain ve domain istatistiklerini her iki oturumda göreöğrenirsiniz.

 Plesk Oturum ve cPanel Arasındaki Farklar Nelerdir?

 Bu iki oturum arasındaki en büyük fark Plesk Oturum hem Windows hem de Linux işletim sisteminde çalışabilirken cPanel yalnızca Linux işletim sisteminde çalışmaktadır. Ancak cPanel için Windows altyapısında çalıştırma usulleri yeniden de yok değildir. Kullanım kolaylığı açısından bakacak olursak genelde kim neyi daha çok kullanıyorsa o kolay gelebilir. Ancak nesnel bir bakış açısıyla baktığımız zaman Plesk görünüm olarak kolay ve anlaşılır bir yapıya sahip olması, gözü yormayan bir ara suratı olması, her türlü harekâtın sol tarafta bir liste biçiminde sunulmuş olması gibi özelliklere sahiptir. cPanelde ise bu gidişat azıcık daha karmaşık ve bilmesi oranla Plesk Oturum ’e göre daha güçtür. Bir yere erişmek istediğinizde tıklama sayınız ve iç içe geçmiş sistemler tamı ile karşılaşmanız oldukça natüreldir. cPanel ’de şahsileştirme yapılabildiğinden daha kolay bir sisteme dönüştürme imkânı da vardır. Komut satırı ara suratı ise her iki oturumda da kullanabilme fırsatı vardır. Ancak kullanıcı gözünden vakaya bakacak olursak cPanel daha revaçta olan bir oturum olarak karşımıza çıkmaktadır. Güvenlik mevzusunda ise her iki oturumunda değişik bakış açılarına sahip olduğu görülmektedir. cPanel ’de her kullanıcı için ayrı yetki verilebilir. Verilen bu yetkiler ile şahısların nerelere ulaşabileceği de kısıtlanabilir. Plesk Oturumda ise yeniden yetki verilerek kullanıcının ne mevzuda operasyon yapma yetkisinin olduğu ve kaç şahsa bu yetkinin verilebileceğine karar verilebilir. Her ne kadar değişik yaklaşımlara sahip iki oturum olarak görülse de esasta yapılan iş ve vakaya bakış açıları eştir. Eş özellikler ve değişik noktalar bulunuyor olsa da kullanım açısından size hangisi kolay geliyorsa onu seçmenizde fayda vardır.

 

Oy Ver