Günümüzün bilişim sektöründe çok rakamda uygulama ve yazılımlar vardır. Bunların her bkocaman değişik kalitelere sahiptir. Vazifeleri ise değişik alanlarda bilgisayar kullanıcılarını işlerini basitleştirmektir. OpenCV gibi uygulamalar ise bilişim alanında en çok işe yarayan taşıtlardır. Günümüzde takribî 47 milyondan fazla bireysel ya da müessesesel kullanıcıların kullanmak olduğu OpenCV; sarih kaynak kodlu görüntüleme harekât kütüphanesidir. İlk olarak 1999 senesinde intel tarafından geliştirilmiş ve daha sonraki senelerde ise Google başta olmak üzere İtseez, AMD, Willow, Nvidia gibi işletme ya da toplulukların dayanağı ile değişmeye devam etmektedir. İlk versiyonu ise 2000 senesinde piyasaya çıkmıştır. İlk çıktığında C Programlama dili ile geliştirilmiştir. Daha sonraki senelerde ise C ++ dili ile geliştirilmiştir. En avantajlı tarafı da bağımsız bir kütüphanedir. Bu özelliği sayesinde İOS, OS, Android, MAC, Linux ve Window gibi çok rakamdaki işletim sistemleri tarafından desteklenmektedir.
OpenCV Özellikleri Nelerdir,
OpenCV kütüphanesini içinde makine bilmesine veya görüntü işlemeye müteveccih 250 ’dan fazla algoritma bulunuyor. Bu algoritmaların temel misyonu ise surat tanıma, görüntü harekâta, insan hareketlerini tespit etme, optik kişilik tanıma, görüntü karşılaştırma, OCR harekâta yapmaktır OpenCV özellikleri ya da mimarisi iyi kavramak ya da tanımak için bileşenleri mevzusunda balaka sahibi olmak gerekir.
OpenCV Bileşenleri Nelerdir
OpenCV Bileşenleri; Core, Highgui, İmgproc, Imgcodecs ve Videoio biçiminde adlandırılmaktadır. Bu bilenlerin her bkocaman değişik vazifelere sahiptir. Bu bileşenleri her bcerahati ayrıntılı bir biçimde anlatmak gerekirse;
Core OpenCV temel işlevleri ile point, matrix benzeri bilgi yapılarını barındırır. Bunun haricinde görüntünün üstüne çizim yapmak için lüzumlu metotları ve XML harekâtları için lüzumlu bileşenlere sahiptir.
HighGui bileşen ise kütüphane içerisinde pencereleri idareme, fotoğraf görüntüleme, grafiksel kullanıcıları arabirimleri için lüzumlu olan metotlara sahiptir. 3.0 ve evvelki versiyonlarda dosya sisteminden fotoğraf dosyasını yazma ya da okuma gibi işlevleri rahatlıkla yapabiliyordu.
Imgproc OpenCV kütüphanesini ehemmiyetli bileşenlerinden bir tanesidir. Bunu misyonu ise filtreleme cerrahları üzerinden nesne belirlemek, kenar bulmak, renk uzayın yöntem, renk ekleme ya da renk yönetimi biçiminde işlevleri içerisine alır. 3 ve sonraki versiyonlarda bazı işlevleri değişse de 2 ve 3 versiyonda olan işlevlerin büyük bir bvefatı aynı kalmıştır.
Imgcodecs dosya üzerinde video ya da fotoğraf okuma yazma gibi harekâtları hakikatleştiren işlevlere sahiptir.
Videoio sistem dosyası üzerinde kamera ya da video makineleri ulaşım sağlayarak görüntü almak ya da görüntü yazmak için lüzumlu metotlarda sahiptir. 3 versiyonu ve evvelindeki kolilerde çoğu metotlar video koliyi içerisinde yer almaktaydı.
Nerelerde Kullanılır?
OpenCV günümüzde büyük ya da ufak ölçekli işletmeler başta olmak üzere hükümet uzuvlarında, tıp, askeri alanda eniz altında sonar sistemlerinde hayvan insan ve taşıt takip etme sistemlerinde gibi ehemmiyetli alanlarda kullanılmaktadır.